czwartek, 25 września 2014

Zapiekany bakłażan



Gdy mamy mało czasu a chcemy zjeść coś smacznego i lekkiego polecam sięgnąć po warzywa :-)
są nie tylko zdrowe ale i smaczne...
To co dziś polecam to zapiekany bakłażan - idealne danie na obiad lub kolację,
ponieważ jest lekki i syty  :-P

Składniki:
- 2 bakłażany,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki koperku,
- 4 fileciki anchois,
- 4 łyżeczki kaparów,
- 180  g sera feta,
- sól, pieprz, bazylia, tymianek
IMG-20140811-WA0001     IMG-20140811-WA0003     IMG-20140811-WA0002

Bakłażany myjemy, suszymy i kroimy na połówki. Ostrym nożem nacinamy środek bakłażana by łatwiej było wyciągnąć miąższ. Nastawiamy grill (u mnie akurat elektryczny) bądź piekarnik.
Układamy przekrojone bakłażany miąższem do dołu i grillujemy kilka minut z każdej strony, a w między czasie przygotowujemy ser krojąc go w kosteczkę.
Gdy bakłażan będzie dość miękki studzimy go, wydłubujemy miąższ i kroimy go na drobne kawałeczki, a następnie wsadzamy go do miseczki i przygotowujemy farsz.
Dorzucamy pokrojony ser, kapary, pokrojone fileciki anchois, posiekany koperek i doprawiamy solą pieprzem, bazylią oraz tymiankiem, mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany.
Na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i grillujemy przez kilka minut, aż ser się trochę rozpuści.
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz