wtorek, 30 grudnia 2014

Łosoś pod serową pierzynką




Dziś podsuwam Wam pomysł na lekkie i bardzo fajne danie, które możecie śmiało podać na nadchodzącego wielkimi krokami Sylwestra, jeśli oczywiście zostajecie w domu ;)

Danie to, również możecie śmiało zaserwować na kolację lub obiad dodając ryż.

Ja zrobilam je na wigilię i pochwalę się, że łosoś zrobił furorę ;)

By uzyskać jak najlepszy efekt, najlepiej zostawić rybę w marynacie na 48 godzin :)




Składniki:





- 10 dzwonków łososia (u nas dzwonki + filety),

- 1 opak. sera pleśniowego,

- 2 opak. sera fety,

- 150 g oliwek bez pestek,

- 2 pęczki świeżego koperku,

- 2 cytryny,

- 5-7cm trawy cytrynowej,

- sól i pieprz,

- przyprawa do potraw z fetą,

- oliwa z oliwek




Łososia płuczemy, osuszamy i odkładamy do naczynia żaroodpornego.

Rybę dość obficie obsypujemy pieprzem, przyprawą do dań z fety i solimy, ale ostrożnie, ponieważ ser feta jest  dość słony i zabieramy się za marynatę.




Wyciskamy sok z 2 cytryn do miseczki. Dolewamy 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie oliwa czosnkowa).

Koperek myjemy, drobno siekamy i dorzucamy do miseczki z oliwą i sokiem z cytryny.

Drobno kroimy także trawę cytrynową i dokładamy do reszty marynaty.




 Całość dokładnie mieszamy, polewamy kawałki łososia, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 48 godzin. 
Jeśli nie mamy tyle czasu to oczywiście na krócej ;)

Pół godziny przed zaserwowaniem łososia przygotowujemy serową pierzynkę :)

Wyjmujemy rybę i na jej wierzch kruszymy jedno opakowanie sera fety.




Następnie posypujemy całość serem pleśniowym i pokrojonymi w paski oliwkami, a całość przykrywamy pokruszonym, drugim opakowaniem sera fety.

Gotowego łososia pod pierzynką wsadzamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni na 20 - 25 minut, aż ser się rozstopi, a łosoś się upiecze ;)

Podajemy oczywiśćie na ciepło :D



SMACZNEGO !!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz