poniedziałek, 2 stycznia 2017

Puszysty blond serniczek

Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na puszysty serniczek :)

Przepis ten odnalazłam robiąc porządki w swoim starym notesiku, w którym notowałam od lat wszystkie warte zapamiętania przepisy ;)

Nie mam pojęcia skąd go mam, ale jest wart podzielenia się nim :P



Składniki:

- 10 jajek,

 - 1 kg sera mielonego,

- 330g cukru pudru,

- 1 cukier puder,

- olejek waniliowy,

- 1 kostka masła,

 - skóra z jednej cytryny (u mnie z pomarańczy),

- 5 łyżek mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy.




Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli.

W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.

 Masło ucieramy mikserem aż zrobi się puszyste.

Następnie dodajemy stopniowo żółtka utarte z cukrem i dokładnie miksujemy.

Dosypujemy skórkę z cytryny, mąkę lub budyń, dolewamy olejek waniliowy i dokładamy ser.

Całość miksujemy, a na koniec w dwóch turach dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łącznym w całość.

Gotową masę przelewamy do formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni celsjusza piekarnika i pieczemy przez ok. 80 - 90 minut lub dłużej (sernik jest dość wysoki dlatego musimy pod koniec sprawdzić czy nie potrzebuje przypadkiem jeszcze trochę czasu w piekarniku).

By sernik nie przypiekł się zbyt mocno od góry możemy położyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia.

Sernik zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Gdy ostygnie posypujemy go cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!


Blondynka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz