czwartek, 25 września 2014

Kolory zamknięte w słoiczkach, czyli przetwory, które zdobią kuchnię part #1


Kuchnia, jak dla mnie to niezwykle ważne miejsce w domu, zaraz obok sypialni :-P i garderoby, której jak dotąd nie mogę się doczekać, no ale w końcu nie można mieć wszystkiego  ;-) Blondyn na szczęście wyznaję podobną zasadę, co do hierarchii pomieszczeń w domu, choć może niekoniecznie podziela moją miłość do garderób ;-) Jednak do wyglądu, wyposażenia czy funkcjonalności naszej kuchni przywiązujemy dużą wagę i bardzo często coś w niej ulepszamy :-P
Prócz fajnych, kuchennych "gadżetów" uwielbiamy wszelkiego rodzaju przyprawy :lol: Mamy do nich słabość  ;-)
Te bardziej dostępne kupujemy u nas na wszelkiego rodzaju targach czy jarmarkach. Te bardziej niespotykane i mniej popularne w Polsce, Blondyn przywozi nam z różnych swoich zagranicznych wojaży :-) Uzbieraliśmy ich już dość imponującą ilość, ale żeby nie było, używamy ich, a nie tylko kolekcjonujemy   :-D
Co do ozdób, to mam na myśli wszystko to, co możemy sami zrobić, co będzie ładnie wyglądało w naszej kuchni i co możemy jeszcze później wykorzystać  ;-)
Zatem dziś pokażę Wam nasze przetwory, które są także ozdobą naszej kuchni  :lol:   Od razu mówię, że nie są to przetwory na masową skalę tylko kilka słoiczków  ;-)
Jako pierwsze będą soczyście czerwone, marynowane pomidorki koktajlowe  :lol:
1409949036534x
Składniki (na słoik 0,7 l) :
- 450 g pomidorków koktajlowych (twardych),
- 0,5 czerwonej papryki,
- 50 ml octu,
 - 1 mała cebula,
 - 250 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 ,5 łyżki soli
Zaczynamy od umycia i wysuszenia pomidorków. Następnie wykałaczką delikatnie przekłuwamy każdego i odkładamy do miseczki. Tak przygotowane warzywka posypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na jakiś czas. 
Zabieramy się za słoik  :-)
Osobiście polecam zaopatrzyć się w ładne słoiczki, takie z metalowym zapięciem i szklanym wieczkiem, ponieważ świetnie ozdobią nam kuchnię ;-)  Są ostatnio bardzo popularne i kosztują grosze, więc nie będziecie mieć problemu z ich znalezieniem  :-P
Wystarczy, że do osobnego garnka wsadzamy słoiczek, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i wyparzamy. Jednak planując zrobić większą ilość przetworów polecam użycie tradycyjnych słoików z nakrętkami  :-)
Następnie kroimy paprykę oraz cebulę w paseczki.
Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzemy, a następnie gotujemy w niej przez 2 minut pokrojoną paprykę oraz cebulę. Po tym czasie odcedzamy warzywa i ciepłe układamy do słoika.
1409864269746x
Do drugiego garnka natomiast wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy sól i cukier. Całość zagotowujemy, i to mamy gotową marynatę  :-)
Na ułożoną paprykę i cebulę układamy pomidorki koktajlowe i zalewamy gorącą zalewą. Zamykamy słoiczek i odstawiamy  :-)
1409949359439x
Prawda, że proste ??  :lol:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz