czwartek, 25 września 2014

Łosoś part #3 czyli sałatka z łososiowym bekonem i sosem blue cheese



Dziś alternatywa dla tradycyjnego bekonu, czyli łososiowy bekon :lol:  Przepis pochodzi z początku sierpnia, a łososiowy bekon to jeden z pozostałych, wygranych produktów w #lososiowelove firmy Limito, które musiałam wykorzystać   :-P  
Zatem, tak tak znów zamęczam Was łososiem  :lol:
Przyznaję się, że zastanawiałam się chwilę w jaki sposób przyrządzić taki bekon, bo tak na prawdę pierwszy raz spotkałam się z czymś takim :-P
 Jednak podjęcie decyzji ułatwiła mi panująca na początk usierpnia upalna pogoda, która sprawiła, że nie mieliśmy z Blondynem ochoty ani na długie gotowanie, ani na nic ciężkiego :-D Dlatego zdecydowałam się na zrobienie sałatki  :-D
Składniki:
- 100 g bekonu z łososia,
-  0,5 pęczka sałaty (u mnie rzymska),
- 2 pomidory,
-  0,5 papryki (u mnie czerwona),
-  garść czarnych oliwek,
-  garść zielonych oliwek,
-  ok. 25 g sera pleśniowego,
-  oliwa z oliwek,
- sos blue cheese,
 - 1 mała bagietka z czosnkiem
1410207667965x
Sałatę myjemy, suszymy, rozrywamy i układamy na talerze. Pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałacie. Dorzucamy do całości czarne i zielone oliwki.
Włączamy grill, bądź rozgrzewamy patelnię.  Łososiowy bekon kroimy na paseczki i smażymy dosłownie na kropli oliwy z oliwek przez kilka minut, aż nabierze koloru.
Jeszcze ciepły bekon układamy na sałacie, posypujemy  pokruszonym serem pleśniowym, a następnie polewamy sosem blue cheese i serwujemy z bagietką - u nas czosnkowa i lekko podgrzana :-)


SMACZNEGO !!!


* jeśli nie znajdziecie nigdzie gotowego sosu blue cheese, nie martwcie się tylko sami go przygotujcie bo jest baaaanalnie prosty  :lol:  
Mieszamy po prostu 6 łyżeczek jogurtu naturalnego z 3 łyżeczkami majonezu, dodajemy 50 g sera pleśniowego drobno pokruszonego, solimy i pieprzymy do smaku, a na koniec dobrze ucieramy łyżeczką by ser dobrze rozprowadził się i gotowe  :lol:


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz