Uwielbiam je pod każdą postacią i nieważne czy jest z mięsem czy bez mięsa ;-)
Mogę śmiało powiedzieć, że jestem w pewien sposób makaronoholikiem ;-) Tak tak wiem, takie słowo nie istnieje ale gdyby istniało byłoby idealne :lol:
Na szczęście Blondyn podziela moje uzależnienie i baaardzo często raczymy się właśnie makaronami ;-)
Zatem dziś proponuję niezwykle proste spaghetti z czosnkiem i bazylią.
Przepis nieskomplikowany, ale wyborny ;-)
Składniki (na dwie porcje):
- 4 ząbki czosnku,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- 50 ml oliwy z oliwek b.dobrej jakości,
- szczypta chili w proszku oraz soli,
- 200 g cienkiego spaghetti,
- parmezan do posypania
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- 50 ml oliwy z oliwek b.dobrej jakości,
- szczypta chili w proszku oraz soli,
- 200 g cienkiego spaghetti,
- parmezan do posypania
Czosnek obieramy. 1 ząbek rozgniatamy a resztę wyciskamy przez praskę. Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy (lub rozrywamy) drobno listki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy czosnek, 2/3 posiekanej bazylii oraz chili. Podsmażamy przez 5 minut na małym ogniu.
W między czasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie gotowy odcedzamy go i od razu mieszamy go z oliwą, czosnkiem i bazylią. Wykładamy na talerz i posypujemy resztą posiekanej bazylii oraz serem według uznania i podajemy :-D
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz