czwartek, 25 września 2014

Włoskie pierożki ;-)



Tak tak znów makaron :lol: jak dla mnie zawsze dobry pomysł na szybki i smaczny obiad czy kolację  :lol: 
Na rynku mamy szeroki wybór makaronów, najpopularniejsze to chyba farfalle, penne, gnocchi, ravioli, lasagne, tortellini, spaghetti, tagliatelle, cannelloni.
Jednak rodzajów makaronów jest znacznie więcej - o nich kiedyś będzie osobny wpis  :-) - i do tych bardziej wymyślnych mamy niestety mniejszy dostęp :cry:  na szczęście, coraz częściej w sklepach możemy upolować te bardziej egzotyczne rodzaje  ;-)
Na dzisiejszy obiad proponuję tradycyjne włoskie mini pierożki, czyli tortellini z serem pleśniowym  :-D
IMG-20140812-WA0003
Składniki:

- 200 g tortellini (u mnie akurat z grzybami), 
- garść pieczarek,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 100 g sera pleśniowego (u mnie akurat blue),
- sól, pieprz, tymianek

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Obieramy pieczarki, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką oliwy z oliwek, smażymy.
Gdy pieczarki będą gotowe dolewamy śmietankę, cały czas mieszając całość. 
Po chwili dorzucamy pokruszony drobno ser pleśniowy i mieszamy do czasu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje - uważamy by nie zrobiły się grudki  :-D
Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Tortellini odcedzamy gdy się ugotuje i dodajemy do sosu. Całość mieszamy i podajemy cieplutkie :-D
 SMACZNEGO !!!
Ps. warto podać do makaronu jakieś warzywko  ;-) ja podałam z pomidorkami koktajlowymi i roszponką, a polałam odrobiną octu balsamicznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz