Cukinię uwielbiam pod każdą postacią i chętnie dodawałabym ją do wszystkiego :lol: Dlatego też poznacie dziś kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii :lol:
Będzie to wytrawna przystawka, którą śmiało możecie przyrządzić na jakąś "specjalną okazję", na której chcecie pokazać swoje kulinarne zdolności ;-)
Ja dodatkowo zgłosiłam ten przepis do konkursu Almette :-)
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 100 g wędzonego łososia,
- 0,5 pęczka cienkiego szczypiorku,
- 1 opak. serka Almette jogurtowego,
- 1 opak. serka Almette z suszonymi pomidorami,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól, pieprz
Cukinię myjemy, suszymy i kroimy w nie za cienkie plastry.
Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w małej miseczce. Zanurzamy tam plastry cukinii, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
Tak przygotowane krążki grillujemy lub smażymy, przez kilka minut, ale uważamy by cukinia nie przysmażyła się za bardzo i odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie przygotowujemy sos i łososiowe roladki.
Do malutkiej miseczki wlewamy 4 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego 3 łyżki serka Almette o smaku jogurtowym, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
Łososia kroimy w 3 - 4 centymetrowe paski.
Następnie smarujemy serkiem Almette o smaku suszonych pomidorów, solimy i pieprzymy do smaku, a na koniec każdy paseczek zwijamy w rulonik.
Każdy rulonik łososia obwijamy paskiem szczypiorku i układamy na ostygniętych krążkach cukinii. Podajemy na zimno z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz