Pewnego dnia budziłam się z myślą, że mam ochotę na coś "niezdrowego" i nie myśląc długo, wybór padł na frytki domowej roboty oraz tortille, ponieważ to fajny pomysł na odskocznię od tradycyjnych obiadów :)
Są szybkie w przygotowaniu, a ich nadzienie zależy praktycznie od naszej wyobraźni ;)
Ja zdecydowałam się je zrobić z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi oraz mango, limonką i kolendrą, czyli ciut inaczej niż zwykle ^^
Wszystko byłoby idealne, gdyby nie fakt, że w niedzielny dzień nigdzie nie mogłam znaleźć świeżej kolendry.
Dosłownie nigdzie...
Nawet w dużych sieciówkach takich jak Alma, Piotr i Paweł, Kuchnie Świata, Lidl, Tesco czy Carrefour na terenie Gdańska, Gdyni i Sopotu, uwierzcie :/
Uparłam się niemiłosiernie na tą kolendrę, że biedny Blondyn musiał jeździć ze mną od jednego sklepu do drugiego, jednak jest kochany i cierpliwie wspierał mnie w tych poszukiwaniach ;)
Ale głód okazał się silniejszy i po 2 godzinach wróciliśmy do domu z natką pietruszki :P
Nie mniej jednak, tortille wyszły mega smaczne i pochłoneliśmy je w oka mgnieniu :)
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka,
- 1/2 świeżego mango,
- 2 garści roszponki,
- 1 garść pomidorków koktajlowych,
- 6 placków tortilli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1 mała cebula,
- 1/2 limonki,
- 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie),
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawa do potraw meksykańskich,
- 2 łyżeczki wiórków pomidorowych,
- płatki chili,
- oliwa z oliwek,
- 3 duże ziemniaki,
- olej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
Wrzucamy do miseczki i zasypujemy przyprawą meksykańską, suszonymi wiórkami pomidorów, płatkami chili,
mieszamy i dodajemy 100 ml jogurtu naturalnego by mięso było mięciutkie i odstawiamy na co najmniej 40 minut.
mieszamy i dodajemy 100 ml jogurtu naturalnego by mięso było mięciutkie i odstawiamy na co najmniej 40 minut.
W tym czasie myjemy ziemniaki, kroimy je w grubie paski i gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż woda się zagotuje.
W między czasie myjemy sałatę, kroimy paprykę, cebulę i mango w paseczki oraz pomidorki koktajlowe na pół.
Całość mieszamy w miseczce wraz z pokrojoną pietruszką, a najlepiej kolendrą ;) skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
Z reszty jogurtu naturalnego przyrządzamy sos czosnkowy, mieszając go z 3 łyżkami majonezu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
W garnuszku rozgrzewamy sporą ilość oleju, a następnie smażymy ziemniaki na złoty kolor.
Gotowe odcedzamy z nadmiaru oleju i wstawiamy do nagrzanego piekarnika by nie wystygły.
Do piekarnika wrzucamy także na moment placki tortilli by zmiękły.
Boki placka składamy, po czym całość zawijamy w rulon i obkładamy kawałkiem papieru bądź foli aluminiowej.
Z resztą placków postępujemy podobnie, a na koniec wsadzamy na moment do piekarnika.
Podajemy na ciepło z gotowymi frytkami i resztą sosu czosnkowego.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz