wtorek, 11 listopada 2014

Łatwe i wilgotne ciacho jogurtowe ze śliwkami


Poznacie dziś przepis na łatwe ciasto ze śliwkami, które jest smaczne i wilgotne. Posiada jednak jedną wadę.... Znika zbyt szybko ;) 

Zrobiłam go w pewien weekend, gdy spodziewaliśmy się gości :)

 Może nie należy do zbyt efektownych, ale jest zawsze niezawodne i bardzo smaczne, więc z czystym sumieniem polecam go każdemu, kto ma ochotę na coś słodkiego :P 



Składniki:


- 600 g śliwek,

- 300 g mąki tortowej,

- 250 ml jogurtu naturalnego,

- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 100 g cukru, 

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

- 2 jajka,

- 3 łyżki oleju,

- syrop do śliwek ( 1,5 filiżanki wody i 1,5 filiżanki cukru)



Tortownicę z kominkiem smarujemy olejem. 

Śliwki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki.



Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok.175 stopni.  

Do rondelka wlewamy 1,5 filiżanki wody oraz dorzucamy cukier. 
Całość mieszamy i podgrzewamy, po czym wrzucamy pokrojone śliwki i gotujemy przez 7minut.

Po tym czasie odsączamy śliwki i odstawiamy syrop. 

Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczemia.

Jajka ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy. 



Następnie dodajemy olej, jogurt naturalny i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie połączą się.



Na dnie tortownicy układamy śliwki, skórką do dołu, 



po  czym delikatnie wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika.




Pieczemy ok.35 - 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. 

Wystudzone ciacho wyjmujemy z formy tak by upieczone śliwki były u góry. 

Podgrzewamy pozostały syrop, i gdy zgęstnieje polewamy ciasto i podajemy.


SMACZNEGO !!! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz