Poznacie dziś przepis na łatwe ciasto ze śliwkami, które jest smaczne i wilgotne. Posiada jednak jedną wadę.... Znika zbyt szybko ;)
Zrobiłam go w pewien weekend, gdy spodziewaliśmy się gości :)
Może nie należy do zbyt efektownych, ale jest zawsze niezawodne i bardzo smaczne, więc z czystym sumieniem polecam go każdemu, kto ma ochotę na coś słodkiego :P
Składniki:
- 600 g śliwek,
- 300 g mąki tortowej,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- syrop do śliwek ( 1,5 filiżanki wody i 1,5 filiżanki cukru)
Tortownicę z kominkiem smarujemy olejem.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok.175 stopni.
Do rondelka wlewamy 1,5 filiżanki wody oraz dorzucamy cukier.
Całość mieszamy i podgrzewamy, po czym wrzucamy pokrojone śliwki i gotujemy przez 7minut.
Po tym czasie odsączamy śliwki i odstawiamy syrop.
Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczemia.
Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczemia.
Jajka ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy.
Następnie dodajemy olej, jogurt naturalny i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie połączą się.
Na dnie tortownicy układamy śliwki, skórką do dołu,
Pieczemy ok.35 - 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Wystudzone ciacho wyjmujemy z formy tak by upieczone śliwki były u góry.
Podgrzewamy pozostały syrop, i gdy zgęstnieje polewamy ciasto i podajemy.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz