Wtedy albo zamawiamy pizze, albo sami przygotowujemy jakiś domowy fast food.
Dziś postanowiliśmy zrobić domowe burgery, ale takie trochę ulepszone niż tradycyjne, ponieważ prócz bułki i kotleta dodaliśmy plastry chorizo, zielony ser z pesto, ser camembert oraz ser wędzony ;)
Tak, tak, wiem, że to bomba kaloryczna, no ale cóż... czasem można sobie poszaleć ;)
- 300g mięsa mielonego,
- 100g sera fety,
- 4 plasterki chorizo,
- 4 cieniutkie plasterki wędzonego boczku,
- 4 plasterki zielonego sera z pesto,
- 4 plasterki sera camembert,
- 4 plasterki sera wędzonego,
- 1 duży konserwowy ogórek,
-1 świeży pomidor,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 1 łyżeczka wiórków pomidorowych,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 duże bułki do hamburgerów,
* dodatkowo:
- bułka tarta,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Mięso mielone wrzucamy do miski razem z serem fetą, jajkiem,
posiekaną natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami.
Całość dobrze ugniatamy i formujemy z nich duże kotlety, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
posiekaną natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami.
Całość dobrze ugniatamy i formujemy z nich duże kotlety, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i zabieramy się za przygotowanie sosu czosnkowego.
W miseczce łączymy majonez oraz jogurt naturalny. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu, a całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotlety z każdej strony przez kilka minut po czym wkładamy na moment do nagrzanego piekarnika razem z przekrojonymi na pół bułkami, po czym smażymy na chrupko boczek.
Po jakieś 1 minucie wyciągamy bułki i smarujemy je sosem czosnkowym.
Układamy na każdej połówce bułki po kawałku sera, następnie po ciepłym kotlecie oraz plastesku pomidora, konserwowego ogórka, wędzonego boczku i składamy bułki.
W razie czego, bułki można spiąć od góry patyczkiem do szaszłyków.
Złożone hamburgery z powrotem wkładamy wszystko do piekarnika na dosłownie moment by ser zaczął się roztapiać i podajemy na ciepło :)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz