niedziela, 11 stycznia 2015

Domowe hamburgery z zielonym serem ^^


Przyznaję, że od czasu do czasu lubimy z Blondynem zjeść coś niezdrowego ;)  

Wtedy albo zamawiamy pizze, albo sami przygotowujemy jakiś domowy fast food. 

Dziś postanowiliśmy zrobić domowe burgery, ale takie trochę ulepszone niż tradycyjne, ponieważ prócz bułki i kotleta dodaliśmy plastry chorizo, zielony ser z pesto, ser camembert oraz ser wędzony ;)

Tak, tak, wiem, że to bomba kaloryczna, no ale cóż... czasem można sobie poszaleć ;)




Składniki:




- 300g mięsa mielonego,

- 100g sera fety, 

- 4 plasterki chorizo,

- 4 cieniutkie plasterki wędzonego boczku,

- 4 plasterki zielonego sera z pesto,

- 4 plasterki sera camembert, 

- 4 plasterki sera wędzonego, 

- 1 duży konserwowy ogórek,

-1 świeży pomidor,

- 1 jajko,

- sól i pieprz,

- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,

- 1 łyżka przyprawy do mięsa, 

- 1 łyżeczka wiórków pomidorowych,

- 1/2 pęczka natki pietruszki,

- 2 duże bułki do hamburgerów,



* dodatkowo:

- bułka tarta,

- 2 ząbki czosnku,

- 4 łyżki majonezu,

- 4 łyżki jogurtu naturalnego



Mięso mielone wrzucamy do miski razem z serem fetą, jajkiem,




 posiekaną natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami. 




Całość dobrze ugniatamy i formujemy z nich duże kotlety, a następnie obtaczamy w bułce tartej.


Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i zabieramy się za przygotowanie sosu czosnkowego.

W miseczce łączymy majonez oraz jogurt naturalny. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu, a całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotlety z każdej strony przez kilka minut po czym wkładamy na moment do nagrzanego piekarnika razem z przekrojonymi na pół bułkami, po czym smażymy na chrupko boczek. 

Po jakieś 1 minucie wyciągamy bułki i smarujemy je sosem czosnkowym.

Układamy na każdej połówce bułki po kawałku sera, następnie po ciepłym kotlecie oraz plastesku pomidora, konserwowego ogórka, wędzonego boczku i składamy bułki. 

W razie czego, bułki można spiąć od góry patyczkiem do szaszłyków.  

Złożone hamburgery z powrotem wkładamy wszystko do piekarnika na dosłownie moment by ser zaczął się roztapiać i podajemy na ciepło :)





SMACZNEGO !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz