Przepis ten przygotowałam jakis czas temu, gdy odwiedził nas przyjaciel Blondyna.
Łukasz jest stałym czytelnikiem mojego bloga i zażyczył sobie bym przygotowała tagine, ponieważ ten właśnie przepis wtedy bardzo przypadł mu do gustu ;)
Postanowiłam więc robić tagine, ale inaczej niż ostatnio by nie było za nudno :P
Nie mniej jednak, gość nasz był bardzo zadowolony i poprosił o dokładkę :)
- 5 nóżek z kurczaka,
- 5 podudzi z kurczaka,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 250 ml bulionu np. wołowego,
- 1 cebula,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1/2 świeżej czerwonej papryki,
- 1/2 świeżej zielonej papryki,
- 3 cm świeżego imbiru,
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 1/4 kiszonej cytryny,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry,
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry,
- 2 łyżeczki sumaqa,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka mielonego kminku,
- 3 ziarenka kardamonu,
- sól i pieprz,
- 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie czosnkowa),
- 3 łyżki suszonych rodzynek,
- 1 filiżanka kaszy kuskus
Oliwę z oliwek wlewamy do naczynia, a następnie wsypujemy wszystkie przyprawy robiąc marynatę do mięsa.
Mięso płuczemy, osuszamy, wrzucamy do miski z marynatą i odstawiamy na kilka godzin (a przynajmniej na 2 godziny).
Gdy mięso będzie gotowe, smażymy je przez kilka minut z każdej strony, po czym wyjmujemy je i odkładamy na moment.
Na tą samą patelnę, gdzie smażyliśmy kurczaka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i imbir oraz pokrojoną w kosteczkę kiszoną cytrynę.
Smażymy przez chwilę, aż cebula się zarumieni, po czym układamy z powrotem kurczaka,
Dokładamy również pokrojoną w paseczki paprykę
i odcedzone rodzynki
oraz ciecierzycę i gotujemy kilka minut.
Gdy kasza będzie gotowa dokładamy ją do mięsa, delikatnie mieszamy całość i posypujemy posiekaną kolendrą.
Podajemy na ciepło z porcją sałatki np.mandarynkowej* :)
SMACZNEGO !!!
*składniki na sałatkę:
- 1/2 rzymskiej sałaty,
- 1/2 pęczka rzodkiewki,
- 2 mandarynki,
- sos balsamiczny (lub zwykły ocet balsamiczny),
- sól i pieprz
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.
Sałatę rwiemy na drobne kawałki.
Rzodkiewki kroimy w paseczki, a mandarynki obieramy i dzielimy na kawałeczki.
Wszystkie składniki łączymy, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec polewamy sosem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz