niedziela, 18 stycznia 2015

Kuskus z kurczakiem i ciecierzycą, czyli tagine part #2



Dziś zaprezentuję Wam fajny przepis na kuskus z kurczakiem oraz ciecierzycą :)

Przepis ten  przygotowałam jakis czas temu, gdy odwiedził nas przyjaciel Blondyna. 

Łukasz jest stałym czytelnikiem mojego bloga i zażyczył sobie bym przygotowała tagine, ponieważ ten właśnie przepis wtedy bardzo przypadł mu do gustu ;) 

Postanowiłam więc robić tagine, ale inaczej niż ostatnio by nie było za nudno :P 

Nie mniej jednak, gość nasz był bardzo zadowolony i poprosił o dokładkę :)



Składniki:




- 5 nóżek z kurczaka,

- 5 podudzi z kurczaka,

- 250 ml passaty pomidorowej,

- 250 ml bulionu np. wołowego,

- 1 cebula,

- 1 puszka ciecierzycy,

- 1/2 świeżej czerwonej papryki,

- 1/2 świeżej zielonej papryki,

- 3 cm świeżego imbiru,

- 1/2 pęczka świeżej kolendry,

- 1/4 kiszonej cytryny,

- 2 łyżeczki kurkumy,

- 2 łyżeczki zmielonej kolendry,

- 2 łyżeczki zmielonej kolendry,

- 2 łyżeczki sumaqa,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 1 łyżka mielonego kminku,

- 3 ziarenka kardamonu,

- sól i pieprz,

- 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie czosnkowa),

- 3 łyżki suszonych rodzynek,

- 1 filiżanka kaszy kuskus




Rodzynki wsypujemy do małej miseczki i zalewamy wrzącą wodą. 



Oliwę z oliwek wlewamy do naczynia, a następnie wsypujemy wszystkie przyprawy robiąc marynatę do mięsa. 



Mięso płuczemy, osuszamy, wrzucamy do miski z marynatą i odstawiamy na kilka godzin (a przynajmniej na 2 godziny). 



Gdy mięso będzie gotowe, smażymy je przez kilka minut z każdej strony, po czym wyjmujemy je i odkładamy na moment.



Na tą samą patelnę, gdzie smażyliśmy kurczaka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i imbir oraz pokrojoną w kosteczkę kiszoną cytrynę. 



Smażymy przez chwilę, aż cebula się zarumieni, po czym układamy z powrotem kurczaka, 



dolewamy bulion i chwilę dusimy.



Po jakiś 5-7 minutach dolewamy passatę pomidorową. 



Dokładamy również pokrojoną w paseczki paprykę 



i odcedzone rodzynki 



oraz ciecierzycę i gotujemy kilka minut.



W między czasie przygotowujemy kaszę kuskus zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu.   



Gdy kasza będzie gotowa dokładamy ją do mięsa, delikatnie mieszamy całość i posypujemy posiekaną kolendrą.


Podajemy na ciepło z porcją sałatki np.mandarynkowej* :)



SMACZNEGO !!!



*składniki na sałatkę:

- 1/2 rzymskiej sałaty,

- 1/2 pęczka rzodkiewki,

- 2 mandarynki,

- sos balsamiczny (lub zwykły ocet balsamiczny),

- sól i pieprz



Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.

 Sałatę rwiemy na drobne kawałki. 

Rzodkiewki kroimy w paseczki, a mandarynki obieramy i dzielimy na kawałeczki.

Wszystkie składniki łączymy, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec polewamy sosem balsamicznym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz