Zawsze warto mieć w swej lodówce ciasto francuskie.
Jest genialne, ponieważ nadaje się do miliona przepisów :)
Dobra, trochę przesadziłam z tym milionem, ale wierzcie mi, że nadaje się niemalże do wszystkiego i na każdą okazję :-)
Idealne do szybkich przekąsek, deserów, czy wykwintniejszych dań :D
Zatem dziś będzie pomysł na lekką kolację lub fajną i szybką przystawkę dla gości, którzy odwiedzili nas niezapowiedzianie ;-)
Składniki:
Składniki:
- 1 opak. kremowego serka np. z ziołami ,
- 1 jajko,
- 100 g marynowanego łososia w soli morskiej,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1 opak. ciasta francuskiego,
- po 3 łyżeczki czarnego i białego sezamu,
- 15 g startego parmezanu,
- sól cytrynowa i pieprz
* dodatkowo: 4 pomidorki koktajlowe do ozdoby oraz ulubione wino
Ciasto francuskie rozwijamy.
Następnie układamy na wierzchu kawałki wędzonego łososia,
Całość rolujemy, a końcówkę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i dobrze sklejamy całość dociskając krawędzie.
Gotowy rulon smarujemy pozostałą resztą jajka.
Na wierzch posypujemy go wymieszanym białym i czarnym sezamem,
kroimy w kilku centymetrowe kawałki,
które układamy na blasze i pieczemy aż się zarumienią przez ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku (190 stopni).
kroimy w kilku centymetrowe kawałki,
które układamy na blasze i pieczemy aż się zarumienią przez ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku (190 stopni).
Dookoła wykładamy upieczone kawałki ciasta francuskiego z serkiem i podajemy jeszcze ciepłe z ulubionym winem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz