piątek, 2 stycznia 2015

Zawijasy z kremowym serkiem i łososiem :)



Zawsze warto mieć w swej lodówce ciasto francuskie. 
Jest genialne, ponieważ nadaje się do miliona przepisów :) 

Dobra, trochę przesadziłam z tym milionem, ale wierzcie mi, że nadaje się niemalże do wszystkiego i na każdą okazję  :-) 
Idealne do szybkich przekąsek, deserów, czy wykwintniejszych dań  :D
 Zatem dziś będzie pomysł na lekką kolację lub fajną i szybką przystawkę dla gości, którzy odwiedzili nas niezapowiedzianie  ;-) 


Składniki:



- 1 opak. kremowego serka np. z ziołami ,
- 1 jajko,
- 100 g marynowanego łososia w soli morskiej,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1 opak. ciasta francuskiego,
- po 3 łyżeczki czarnego i białego sezamu,
- 15 g startego parmezanu,
- sól cytrynowa i pieprz
* dodatkowo: 4 pomidorki koktajlowe do ozdoby oraz ulubione wino



Ciasto francuskie rozwijamy. 
Serkiem smarujemy ciasto zostawiając mały paseczek by skleić całość. 



Następnie układamy na wierzchu kawałki wędzonego łososia, 



posypujemy posiekanym koperkiem,  



doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec startym parmezanem. 




Całość rolujemy, a końcówkę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i dobrze sklejamy całość dociskając krawędzie. 

Gotowy rulon smarujemy pozostałą resztą jajka. 

Na wierzch posypujemy go wymieszanym białym i czarnym sezamem, 



kroimy w kilku centymetrowe kawałki, 



które układamy na blasze i pieczemy aż się zarumienią przez ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku (190 stopni). 

Dookoła wykładamy upieczone kawałki ciasta francuskiego z serkiem i podajemy jeszcze ciepłe z ulubionym winem.



SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz