piątek, 2 stycznia 2015

Zapiekany schab z suszonymi pomidorami i żurawiną


Schab zapiekany z suszonymi pomidorami i żurawiną to pomysł na smaczny obiad i alternatywa dla tradycyjnego kuraka :P

Przepis, jest jak zwykle prosty i łatwy, więc każdy może go przyrzadzić ;)

Ja postanowiłam go zaserwować na drugi dzień Świąt, jednak z nadmiaru jedzenia doczekał się konsumpcji dopiero kolejnego dnia, gdy znajomi wpadli do Nas na małe wietrzenie lodówki ;)  

Choć każdy z naszych gości był wręcz przejedzony po Świętach, to schabik bardzo Wszystkim smakował i zniknął cały ;) 

 Nawet przepisy rozdawałam przed publikacją na blogu :P

Niestety przez to całe Świąteczne zamieszanie zapomniałam popstrykać fotki efektu końcowego mięcha, ale wiem, że mi to wybaczycie ;)


Składniki:

- 1,5 kg schabu bez kości,

- 12 suszonych pomidorów,

- 7 łżek zalewy z suszonych pomidorów,

- 70 g suszonej żurawiny,

- sól i pieprz,

- majeranek,

- 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie czosnkowa)



Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę z oliwek i obficie nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Suszone pomidory kroimy na pół i dorzucamy wraz z suszoną żurawiną.

Całość polewamy zalewą ze słoiczka po suszonych pomidorach i odstawiamy schab do lodówki na jakiś czas.

Pieczemy pod przykryciem ok.1 godziny w temperaturze 190 stopni, po czym zmniejszamy teperaturę do 160 stopni, ściągamy pokrywkę i zapiekamy przez kilka minut, aż mięso ładnie zarumieni się.

Upieczone mięso kroimy w plastry i przekładamy na patelnię wraz z całym sosem powstałym przy pieczeniu i chwilę smażymy, aż sos zredukuje swoją objętość :)

Podajemy na ciepło lub na zimno, ponieważ i w tej wersji schab jest pyszny :)




SMACZNEGO !!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz