Moja najulubiona to zupa - krem z pomidorów i papryki, ale tradycyjnej pomidorówki nigdy nie odmówię :P
Niemniej jednak, jestem otwarta na różne smaki, dlatego też staram się wymyślać przeróżne zupy, ciut odmienne od tradycyjnych :)
Dziś zapraszam Was na szybką zupę - krem z groszku i brokuła, ponieważ to zalegało mi w lodówce;)
No i jak najszybciej chciałam wypróbować jeden z moich gwiazdkowych prezentów - piękny, wielofunkcyjny robot kuchenny firmy Russell Hobbs ;)
Jeśli posiadacie dzieci zróbci koniecznie, ponieważ zupka jest lekka, syta i ma ciekawe kolory, a jak wiadomo Milusińscy uwielbiają ciekawe jedzonko ;)
- 250g zielonego groszku (u mnie z puszki, ale może być i mrożony),
- brokuł (1 spora róża),
- 500 ml bulionu (drobiowego, cielęcego, warzywnego - pełna dowolność),
- 1 duuuży ziemniak,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm świeżego imbiru,
- jogurt naturalny do przystrojenia,
- tymianek,
- sól i pieprz
Ziemniaka myjemy, drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki zagotują się dorzucamy do nich brokuły i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ale jednocześnie uważamy by brokuły nie rozgotowały się.
Ugotowane warzywa odcedzamy i dolewamy do nich bulion,
następnie dokładamy groszek
i gotujemy kilka minut.
Dokładamy posiekany imbir oraz czosnek, a całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy zupa trochę ostygnie miksujemy ją
Gdy zupa trochę ostygnie miksujemy ją
i podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym, po uwczesnej dekoracji bohomazami z jogurtu naturalnego :)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz