czwartek, 18 czerwca 2015

Kurczak z makaronem i zielonym, blond pesto ;)




Dziś głównym składnikiem dania będzie rukola inaczej rokietta siewna :)

Od pewnego czasu jest znana i coraz częściej używana w polskich kuchniach.

 Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ją używać do różnego rodzaju sałatek, gdyż ma ciekawy, lekko ostrawy smak, który urozmaica danie.

Ostatnio koleżanka z pracy przyniosła mi sporo rukoli, którą wyhodowała osobiście :) 

Miałam jej tyle, że nim ją wykorzystałam listki zaczęły więdnąć :( 

Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego też postanowiłam zrobić z niej pesto.

Miało być klasyczne, jednak dodałam pół pęczka koperku i zrobiło się blond pesto z rukoli :P

Podałam je z makaronem oraz piersią kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych i parmezanu, który przywiózł mi Blondyn z ostatnich swoich służbowych wojaży ;)





Składniki na blond pesto:

- 120 g rukoli,

- 50 g parmezanu,

- 50 g orzeszków (u mnie nerkowce),

- oliwa z oliwek (u mnie imbirowo-kardamonowa),

- 2 duże ząbki czosnku,

- sól i pieprz,

- sok z cytryny,

- 0,5 pęczka kopru,






Składniki na kotlety i dodatki:

- 4 piersi z kurczaka (albo 2 podwójne),

- 1 jajko,

- 0,5 szkl. płatków kukurydzianych,

- ulubiona przyprawa do kurczaka,

- 50 g fety,

- 50 g parmezanu,

- 10 pomidorków koktajlowych.




Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na cienkie kotlety. Mięso oprószamy ulubionymi przyprawami albo solą i pieprzem według upodobań:) i odstawiamy do lodówki.

W między czasie myjemy rukolę oraz koperek i wrzucamy do blendera lub miksera.




 Dorzucamy orzechy, starty parmezan, 2 ząbki czosnku.  

Skrapiamy obficie sokiem z cytryny

 i dolewamy trochę oliwy by łatwiej było zmiksować całość 



i miksujemy. 




Jeśli konsystencja pesto jest zbyt zwarta dolewamy więcej oliwy, doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki.


Następnie zabieramy się za panierkę do kurczaka :) 

Do jednej miseczki wrzucamy i mieszamy starty parmezan oraz pokruszone drobno płatki kukurydziane.

W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko.

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i zaczynamy smażyć kotlety, które przedtem zanurzamy w jaku, a następnie obtaczamy w mieszance płatków kukurydzianych z serem i smażymy przez kilka minut z każdej strony.

Nastawiamy piekarnik i wstawiamy tam usmażone kotlety, a następnie zabieramy się za gotowanie makaronu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu :P

Gdy makaron będzie gotowy, wrzucamy na patelnię makaron oraz gotowe pesto i chwilę mieszamy by cały makaron ładnie obtoczył się w zielonym sosie.

Ser feta kroimy w malutkie kosteczki, a umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół. 

Makaron przekładamy na talerze, a na wierz pomidorki koktajlowe oraz kosteczki fety.

 Dokładamy również podpieczone piersi z kurczaka, a całość posypujemy odrobiną parmezanu.


SMACZNEGO !!! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz