Lubicie kurczaka?? Bo ja tak :)
Jest łatwy do przygotowania, i co ważne możemy go przyrządzać na wieeeele sposobów :)
Składniki:
- 5 małych udek z kurczaka,
- 1 limonka,
- 1/2 cytryny,
- 3 łyżki musztardy (u mnie francuska),
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki miodu,
- olej sezamowy,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 3 kawałki trawy cytrynowej,
- oregano,
- sól i pieprz
-10 malutkich ziemniaków
Następnie zabieramy się za marynatę.
Z limonki oraz połówki cytryny wyciskamy sok, który dolewamy do miodu i musztardy. Dokładamy drobno pokrojony imbir i starannie łączymy wszystkie składniki.
Gotową marynatą smarujemy dokładnie kurczaka i odstawiamy na chwilę do lodówki dorzucając kawałki trawy cytrynowej.
Kurczaka obsmażamy z każdej strony na oleju sezamowym, po czym układamy mięso w rękawie do pieczenia.
Na pozostałym na patelni sezamowym oleju podsmażamy przez chwilę trawę cytrynową i marynatę po mięsie, a następnie polewamy nią kurczaka w foliowym rękawie.
Rękaw zamykamy i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Dookoła układamy umyte, przekrojone na pół ziemniaki i pieczemy przez kolejne 30 - 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Podajemy na ciepło z sałatką np.z granatu* :)
SMACZNEGO !!!
*składniki na sałatkę:
- 1/2 opak. mieszanki sałat,
- ziarenka 1/4 granatu,
- 1 świeży pomidor,
- sól i pieprz,
- sos winegret
Sałatę płuczemy i przekładamy do miski.
Pomidora kroimy w łódeczki i dorzucamy do sałaty wraz z ziarenkami granatu.
Całość mieszamy i polewamy sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz