środa, 30 grudnia 2015

Musztardowo - limonkowy kurak






Lubicie kurczaka?? Bo ja tak :) 

Jest łatwy do przygotowania, i co ważne możemy go przyrządzać na wieeeele sposobów :)

Dziś polecam przepis na smacznego kuraka ;)






   
Składniki:

- 5 małych udek z kurczaka,

- 1 limonka,

- 1/2 cytryny,

- 3 łyżki musztardy (u mnie francuska),

- 3 ząbki czosnku,

- 3 łyżki miodu,

- olej sezamowy,

- 2 cm świeżego imbiru,

- 3 kawałki trawy cytrynowej, 

- oregano,

- sól i pieprz

-10 malutkich ziemniaków




Kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem i oregano.







Następnie zabieramy się za marynatę. 

Z limonki oraz połówki cytryny wyciskamy sok, który dolewamy do miodu i musztardy. Dokładamy drobno pokrojony imbir i starannie łączymy wszystkie składniki. 

Gotową marynatą smarujemy dokładnie kurczaka i odstawiamy na chwilę do lodówki dorzucając kawałki trawy cytrynowej.






Kurczaka obsmażamy z każdej strony na oleju sezamowym, po czym układamy mięso w rękawie do pieczenia.




Na pozostałym na patelni sezamowym oleju podsmażamy przez chwilę trawę cytrynową i marynatę po mięsie, a następnie polewamy nią kurczaka w foliowym rękawie.








Rękaw zamykamy i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.

Po tym czasie folię rozcinamy i mięso wraz z powstałym sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. 







Dookoła układamy umyte, przekrojone na pół ziemniaki i pieczemy przez  kolejne 30 - 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Podajemy na ciepło z sałatką np.z granatu* :)







SMACZNEGO !!!



*składniki na sałatkę:

- 1/2 opak. mieszanki sałat,

- ziarenka 1/4 granatu,

- 1 świeży pomidor,

- sól i pieprz,

- sos winegret



Sałatę płuczemy i przekładamy do miski.

 Pomidora kroimy w łódeczki i dorzucamy do sałaty wraz z ziarenkami granatu.

Całość mieszamy i polewamy sosem winegret.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz