Słodki, pieczony burak w gruszce i sałacie z dodatkiem fety to prosty i smaczny sposób na podanie wyśmienitej sałatki, którą zachwycą się wszyscy :)
Nie jest skomplikowana i szybko się ją robi, więc polecam serdecznie ;)
Jedyny mankament jaki jest to czas pieczenia buraka....
Składniki:
- 1 duży bądź 2 małe buraki,
- 1 duża gruszka,
- 1 mała sałata,
- 1 opak. fety,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki octu balsamicznego (u nas z malinami),
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki wody,
- sól,
- pieprz.
Buraka owijamy w aluminiową folię i pieczemy go w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 1- 1,5 godziny, a następnie wystudzonego kroimy w paseczki.
Ser feta wkładamy na kilka minut do zamrażarki, by łatwiej było nam pokroić go w równą kostkę.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałeczki, a następnie nakładamy na talerz.
Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy w drobne łódeczki i układamy na sałacie wraz z paseczkami buraka.
Marchewkę myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki robimy z niej cienkie paseczki.
W miseczce lub małym słoiczku łączymy ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, wodę oraz sól i pieprz. Porządnie mieszamy (najlepiej wszystko wstrząsnąć w słoiczku).
Fetę wyciągamy z zamrażarki i kroimy w kostkę, która rozrzucamy na sałacie.
Całość przystrajamy paseczkami marchewki oraz polewamy dressingiem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz