piątek, 1 stycznia 2016

Pieczony buraczek z dodatkiem fety ^^




Słodki, pieczony burak w gruszce i sałacie z dodatkiem fety to prosty i smaczny sposób na podanie wyśmienitej sałatki, którą zachwycą się wszyscy :)

Nie jest skomplikowana i szybko się ją robi, więc polecam serdecznie ;)

Jedyny mankament jaki jest to czas pieczenia buraka....




Składniki:

- 1 duży bądź 2 małe buraki,

- 1 duża gruszka,

- 1 mała sałata,

- 1 opak. fety,

- 1 marchewka,

- 4 łyżki oliwy,

- 4 łyżki octu balsamicznego (u nas z malinami),

- 1 ząbek czosnku,

- 2 łyżki wody,

- sól,

- pieprz.



Buraka owijamy w aluminiową folię i pieczemy go w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 1- 1,5 godziny, a następnie wystudzonego kroimy w paseczki. 

Ser feta wkładamy na kilka minut do zamrażarki, by łatwiej było nam pokroić go w równą kostkę.

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałeczki, a następnie nakładamy na talerz.

Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy w drobne łódeczki i układamy na sałacie wraz z paseczkami buraka. 

Marchewkę myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki robimy z niej cienkie paseczki.

W miseczce lub małym słoiczku łączymy ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, wodę oraz sól i pieprz. Porządnie mieszamy (najlepiej wszystko wstrząsnąć w słoiczku).

Fetę wyciągamy z zamrażarki i kroimy w kostkę, która rozrzucamy na sałacie. 

Całość przystrajamy paseczkami marchewki oraz polewamy dressingiem.



SMACZNEGO !!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz