sobota, 13 lutego 2016

Zaskakujący lokal w samym środku Gdańska... Piwna 47 - Food & Wine






Walentynki zaczęliśmy świętować już dziś... 
Nie, nie ... żartuję ;)
 Blondyn nie uznaje walentynek, gdyż jego zdaniem powinno się je obchodzić przez cały rok, a nie tylko tego jednego dnia dlatego nie obchodzimy tego święta...

 Jednak za sprawą pięknego wystroju lokalu Piwna47 tak się trochę poczuliśmy - mnóstwo czerwonych, cudnych baloników z helem nad sufitem ;)

Lokal znajduję się na starym mieście w Gdańsku obok Bazyliki Mariackiej.  
Jest pięknie urządzony, nieduży, dwupoziomowy. 
Obsługa bardzo sympatyczna, uśmiechnięta i dyskretna ;)
 Menu niewielkie, ale za to jakie :D 
Całość bardzo pozytywna, elegancka, ale bez zadęcia ;)  

Blondyn zdecydował się na pierś z perliczki, knedle, konfiturę śliwkową oraz marchewkę. 



Ja natomiast wybrałam żeberka karmelizowane w miodzie, domowe frytki, sałatę z wyselekcjonowanymi sosami. 

Przyznaję, że to były chyba najlepsze żeberka jakie w życiu jadłam !!! 

Co prawda nie jadam ich często :D jednak były niesamowite - idealnie wypieczone, kruche, w smakowitej marynacie no i jak pięknie podane :D 
Do tego pyszne, domowe fryteczki z 3 wybornymi sosami :)
  Porcja była gigantyczna jak dla mnie, ale Blondas pomógł mi je skonsumować ;)



Z kolei perliczka zdaniem Blondyna była soczysta, delikatna, a dodatki tj.knedle, konfitura śliwkowa oraz marchewka idealne. 

Do picia zamówiliśmy sobie domową lemoniadę oraz dla mnie mimozę :D 

Skusiliśmy się również na deser, który kusił nas już na dzień dobry w lodówce przy wejściu :D 
Do wyboru mieliśmy chyba z 7 różnych ciast oraz creme brulee. 

Wybrałam chyba najsłodsze :P potrójnie czekoladowe ciacho oraz ciacho czekoladowo -  bananowe co było idealnym dopełnieniem całości :D 
  





Śmiem twierdzić, że to jedno z najlepszych miejsc w Trójmieście, gdzie możemy naprawdę coś smacznego i niecodziennego zjeść!
 Zatem jeśli będziecie gdzieś w okolicy wpadnijcie i sami przekonajcie się :) 
W szczególności polecam żeberka ;)


Blondynka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz