poniedziałek, 9 stycznia 2017

SEROWA ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI

Makaronowa, serowa zapiekanka z brokułami to moja propozycja na szybki obiad, a nawet kolację ;) 

Dziś co prawda proponuję Wam bombę kaloryczną, jednak od czasu do czasu możemy sobie na takie szaleństwa pozwolić :P

Poza tym mamy takie mrozy, że nie będziemy sobie niczego żałować :D




Składniki:

- 1 brokuł,

- 1 cebula,

- 3 ząbki czosnku,

- 200 gr dobrego sera żółtego (u mnie mozarella),

- 2 serki topione,

- 250 ml śmietany 36%,

- 1/2 opakowania ulubionego makaronu (u mnie świderki),

- białe wino (opcjonalnie),

- sól i pieprz,

- gałka muszkatołowa,

- curry oraz kurkuma,

- kilka listków bazylii do dekoracji.



Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Brokuła blanszujemy.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko smażymy przez moment na patelni, po czym podlewamy całość 100 ml białego wina (mozna zastąpić bulionem lub po prostu wodą).

Dolewamy śmietanę i przez chwilę gotujemy. 

W międzyczasie kroimy w drobne kawałeczki serki topione i dorzucamy do gorącej śmietany.

Cały czas gotujemy mieszając by kawałeczki sera roztopiły się.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry oraz kurkumą.

Ser żółty ścieramy na tarce.

Makaron łączymy z sosem, dodajemy brokuły oraz trochę startego sera i starannie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy wierzch resztą żółtego sera.

Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 - 45  minut - aż ser na wierzchu porządnie przypiecze :P

Podajemy na ciepło po wcześniejszym posypaniu zapiekanki listkami bazylii.


SMACZNEGO!!!

Blondynka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz