Makaronowa, serowa zapiekanka z brokułami to moja propozycja na szybki obiad, a nawet kolację ;)
Dziś co prawda proponuję Wam bombę kaloryczną, jednak od czasu do czasu możemy sobie na takie szaleństwa pozwolić :P
Poza tym mamy takie mrozy, że nie będziemy sobie niczego żałować :D
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 gr dobrego sera żółtego (u mnie mozarella),
- 2 serki topione,
- 250 ml śmietany 36%,
- 1/2 opakowania ulubionego makaronu (u mnie świderki),
- białe wino (opcjonalnie),
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- curry oraz kurkuma,
- kilka listków bazylii do dekoracji.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła blanszujemy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko smażymy przez moment na patelni, po czym podlewamy całość 100 ml białego wina (mozna zastąpić bulionem lub po prostu wodą).
Dolewamy śmietanę i przez chwilę gotujemy.
W międzyczasie kroimy w drobne kawałeczki serki topione i dorzucamy do gorącej śmietany.
Cały czas gotujemy mieszając by kawałeczki sera roztopiły się.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry oraz kurkumą.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Makaron łączymy z sosem, dodajemy brokuły oraz trochę startego sera i starannie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy wierzch resztą żółtego sera.
Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 - 45 minut - aż ser na wierzchu porządnie przypiecze :P
Podajemy na ciepło po wcześniejszym posypaniu zapiekanki listkami bazylii.
SMACZNEGO!!!
Blondynka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz