wtorek, 7 października 2014

Serowe gnocchi


 Trochę powiewu śródziemnomorskiego pojawi się dziś na blogu, ponieważ na dzisiejszy obiad zaserwuję włoskie kopytka, czyli gnocchi w sosie serowym :D 

Jeśli macie trochę czasu to polecam zrobić je według mojego przepisu :) 

Jeśli jednak macie tylko chwilę by przyrządzić obiad, albo po prostu nie macie ochoty bawić się w kuchni to po prostu kupcie gotowe gnocchi i zróbcie mój szybki, przepyszny i prosty sos :)


Składniki:



- 1 serek Almette z chrzanem,
- 200 g słodkiej śmietanki,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 300 g dobrego, twardego sera,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 300 g mąki 


Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w małe cząsteczki i gotujemy.

Gotowe odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnice i zaczynamy je podsypywać mąką.
Na początku warto pomagać sobie nożem ;)

 Gdy zaczną stopniowo stygnąć zagniatamy je ręką i dosypujemy mąkę, aż ciasto stanie się spójne i plastyczne. 
Następnie formujemy wąskie paseczki, które kroimy w małe kopytka i gotujemy w osolonej wodzie.
Do małego garnuszka wlewamy śmietankę i podgrzewamy. 

Mieszając dodajemy partiami starty ser. 
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy 4 łyżki serka Almette z chrzanem i energicznie mieszamy.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową. 



Ciepłe gnocchi polewamy serowym sosem i podajemy.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz