Jeśli macie trochę czasu to polecam zrobić je według mojego przepisu :)
Jeśli jednak macie tylko chwilę by przyrządzić obiad, albo po prostu nie macie ochoty bawić się w kuchni to po prostu kupcie gotowe gnocchi i zróbcie mój szybki, przepyszny i prosty sos :)
- 1 serek Almette z chrzanem,
- 200 g słodkiej śmietanki,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 300 g dobrego, twardego sera,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 300 g mąki
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w małe cząsteczki i gotujemy.
Gotowe odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnice i zaczynamy je podsypywać mąką.
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w małe cząsteczki i gotujemy.
Gotowe odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnice i zaczynamy je podsypywać mąką.
Na początku warto pomagać sobie nożem ;)
Gdy zaczną stopniowo stygnąć zagniatamy je ręką i dosypujemy mąkę, aż ciasto stanie się spójne i plastyczne.
Następnie formujemy wąskie paseczki, które kroimy w małe kopytka i gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy zaczną stopniowo stygnąć zagniatamy je ręką i dosypujemy mąkę, aż ciasto stanie się spójne i plastyczne.
Następnie formujemy wąskie paseczki, które kroimy w małe kopytka i gotujemy w osolonej wodzie.
Do małego garnuszka wlewamy śmietankę i podgrzewamy.
Mieszając dodajemy partiami starty ser.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy 4 łyżki serka Almette z chrzanem i energicznie mieszamy.
Mieszając dodajemy partiami starty ser.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy 4 łyżki serka Almette z chrzanem i energicznie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz