wtorek, 7 października 2014

Kurki w makaronie


Dzisiejszego przepisu nauczyłam się od mojej kochanej mamusi  :-) 
Jest prosty, uniwersalny i pasuje zarówno do makaronów, mięsa, jak i kopytek  :lol: 

Ja jednak na potrzeby konkursu Almette postanowiłam go trochę zmodyfikować i zaserwować go z makaronem ;) 

Składniki:



- 250 g świeżych kurek,
- 6 łyżek serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim,
- 1 mała cebula,
- 100 ml białego wina,
-100 ml słodkiej śmietanki,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- 150 g makaronu wstążki


 Zaczynamy od umycia i wysuszenia dokładnie kurek. Większe grzybki kroimy, natomiast mniejsze pozostawiamy w całości.
Siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki i smażymy przez chwilę.
Dolewamy wino i czekamy chwilę, aż się trochę zredukują procenty ;-) Następnie dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i doprowadzamy całość do wrzenia.



Oczywiście mieszamy od czasu do czasu uważając by sos nam się nie przypalił i dodajemy 6 łyżek serka Almette.
Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu, a całość posypujemy posiekaną pietruszką.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz