Pomocne w podjęciu decyzji okazało się nowe, fioletowe, ceramiczne naczynie do pieczenia ;)
Pomyślałam sobie, że coś fajnego trzeba by tu było zapiec i wybór padł na pieczonego w całości cytrynowego kurczaka, pieczonymi mini ziemniaczkami oraz pyszną sałatkę z rukoli i szpinaku :)
Pomysł okazał się dobry, ponieważ ptaszyna wyszła bardzo smaczna, aromatyczna, a przy tym wyglądała super :P
- 1 cały kurczak,
- 1/2 pęczka świeżego oregano,
- 1/2 pęczka świeżego majeranku,
- suszone płatki chili,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cytryny,
- 1/2 limonki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- 500 g małych ziemniaczków
Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy oliwą, solą, pieprzem, płatkami chili i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Zioła myjemy, suszymy i siekamy.
Czosnek kroimy w cienkie płatki i dodajemy do posiekanych ziół i dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku.
Czosnek kroimy w cienkie płatki i dodajemy do posiekanych ziół i dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku.
Cytrynę oraz limonkę kroimy w krążki.
Połową ziół oraz 2 krążkami cytryny nadziewamy kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.40 minut by się ładnie zarumienił.
Po 40 minutach wyjmujemy go i dorzucamy wokół kurczaka pozostałe składniki, czyli ziemniaczki obtoczone w reszcie ziół i czosnku, oliwki z oliwek.
Wkładamy do piekarnika na jakieś 1,5 godziny i zapiekamy, oczywiście sprawdzamy co jakiś czas czy kurak nie przypieka się za bardzo ;)
Gdy będzie ładnie podpieczony wyciągamy go z piekarnika i podajemy na gorąco z sałatką.
SMACZNEGO !!!
Ps. sałatkę najlepiej zacząć przygotowywać jakieś 30 minut przed samym końcem pieczenia kurczaka.
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 2 garści rukoli,
- 1 opak pomidorków koktajlowych (u mnie żółte),
- ziarenka z 1/2 świeżego granatu,
- 1 świeża marchewka,
- 6 łyżek octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek (u mnie miętowa),
- sól i pieprz.
Szpinak oraz rukolę płuczemy. Przesuszone wrzucamy do miski.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół, a następnie dodajemy do miski ze szpinakiem i rukolą.
Marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą kuchennej obieraczki do warzyw robimy cienkie paseczki, które dodajemy do miski.
Granata kroimy na pół i dorzucamy pestki do reszty składników.
Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy połączoną oliwą z oliwek z octem balsamicznym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz