sobota, 25 października 2014

Cytrynowy kurak w płatkach chili z ziołami i oliwkami


Długo zastanawiałam się co zaserwować na powrót Blondyna :P 

Pomocne w podjęciu decyzji okazało się nowe, fioletowe, ceramiczne naczynie do pieczenia ;) 

Pomyślałam sobie, że coś fajnego trzeba by tu było zapiec i wybór padł na pieczonego w całości cytrynowego kurczaka, pieczonymi mini ziemniaczkami oraz pyszną sałatkę z rukoli i szpinaku :)  

Pomysł okazał się dobry, ponieważ ptaszyna wyszła bardzo smaczna, aromatyczna, a przy tym wyglądała super :P

  

Składniki:




- 1 cały kurczak,

- 1/2 pęczka świeżego oregano,

- 1/2 pęczka świeżego majeranku,

- suszone płatki chili,

- 1 łyżeczka suszonego tymianku,

- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 

- 3 ząbki czosnku,

- 2 cytryny,

- 1/2 limonki, 

- oliwa z oliwek,

- sól i pieprz,

- 500 g małych ziemniaczków



Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy oliwą, solą, pieprzem, płatkami chili i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.



Zioła myjemy, suszymy i siekamy. 



Czosnek kroimy w cienkie płatki i dodajemy do posiekanych ziół i dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku. 




Cytrynę oraz limonkę kroimy w krążki. 

Połową ziół oraz 2 krążkami cytryny nadziewamy kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.40 minut by się ładnie zarumienił.  

Po 40 minutach wyjmujemy go i dorzucamy wokół kurczaka pozostałe składniki, czyli ziemniaczki obtoczone w reszcie ziół i czosnku, oliwki z oliwek. 




Wkładamy do piekarnika na jakieś 1,5 godziny i zapiekamy, oczywiście sprawdzamy co jakiś czas czy kurak nie przypieka się za bardzo ;) 

Gdy będzie ładnie podpieczony wyciągamy go z piekarnika i podajemy na gorąco z sałatką.



SMACZNEGO !!!



Ps. sałatkę najlepiej zacząć przygotowywać jakieś 30 minut przed samym końcem pieczenia kurczaka.



Składniki na sałatkę




- 2 garści świeżego szpinaku,

- 2 garści rukoli,

- 1 opak pomidorków koktajlowych (u mnie żółte),

- ziarenka z 1/2 świeżego granatu,

- 1 świeża marchewka,

- 6 łyżek octu balsamicznego,

- 6 łyżek oliwy z oliwek (u mnie miętowa),

- sól i pieprz. 


Szpinak oraz rukolę płuczemy. Przesuszone wrzucamy do miski.

 Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół, a następnie dodajemy do miski ze szpinakiem i rukolą.
  
Marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą kuchennej obieraczki do warzyw robimy cienkie paseczki, które dodajemy do miski.

Granata kroimy na pół i dorzucamy pestki do reszty składników. 

Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy połączoną oliwą z oliwek z octem balsamicznym :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz