Jakiś czas temu posmakowałam i zakochałam się w połączeniu syropu klonowego, winegretu, pomidorków koktajlowych oraz sera mozzarella.
Połączenie to, choć dziwne, jest naprawdę obłędne :D
Polecam wszystkim serdecznie jako szybką przystawkę albo nowoczesną sałatkę ;)
Składniki (na 8 szaszłyków):
- 24 szt. pomidorków koktajlowych,
- 16 szt. małych kuleczek sera mozzarella,
- 16 szt. listków bazylii,
- sól i pieprz,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka wody,
- 2 łyżki octu (u mnie balsamiczny z malinami),
- odrobina soku z cytryny,
- 7-8 łyżek syropu klonowego
Pomidorki oraz bazylię myjemy, osuszamy i zaczynamy robić szaszłyki.
Na patyczku układamy na przemian jednego pomidorka, kuleczkę mozzarelli, listek bazylii, pomidorka, kuleczkę mozzarelli, listek bazylii oraz pomidorka koktajlowego.
W takim układzie (po 3 pomidorki, 2 mozzarellę i 2 listki bazylii) robimy resztę szaszłyków, a w małym słoiczku przygotowujemy winegret.
Wlewamy oliwę z oliwek, wodę, ocet, sok z cytryny oraz dodajemy musztardę. Zamykamy słoiczek i energicznie potrząsamy nim by wszystkie składniki sosu połączyły się ze sobą.
Gotowy doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Przed samym podaniem szaszłyków polewamy je przygotowanym wcześniej sosem winegret oraz syropem klonowym.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz