wtorek, 26 kwietnia 2016

Kuleczkowe szaszłyki z syropem klonowym oraz winegretem ^^





Jakiś czas temu posmakowałam i zakochałam się w połączeniu syropu klonowego, winegretu, pomidorków koktajlowych oraz sera mozzarella.

Połączenie to, choć dziwne, jest naprawdę obłędne :D

Polecam wszystkim serdecznie jako szybką przystawkę albo nowoczesną sałatkę ;)




Składniki (na 8 szaszłyków):

- 24 szt. pomidorków koktajlowych,

- 16 szt. małych kuleczek sera mozzarella,

- 16 szt. listków bazylii,

- sól i pieprz,

- 5 łyżek oliwy z oliwek,

- 1 łyżka musztardy,

- 1 łyżka wody,

- 2 łyżki octu (u mnie balsamiczny z malinami),

- odrobina soku z cytryny,

- 7-8 łyżek syropu klonowego









Pomidorki oraz bazylię myjemy, osuszamy i zaczynamy robić szaszłyki. 

Na patyczku układamy na przemian jednego pomidorka, kuleczkę mozzarelli, listek bazylii, pomidorka, kuleczkę mozzarelli, listek bazylii oraz pomidorka koktajlowego. 

W takim układzie (po 3 pomidorki, 2 mozzarellę i 2 listki bazylii) robimy resztę szaszłyków, a w małym słoiczku przygotowujemy winegret.

Wlewamy oliwę z oliwek, wodę, ocet, sok z cytryny oraz dodajemy musztardę. Zamykamy słoiczek i energicznie potrząsamy nim by wszystkie składniki sosu połączyły się ze sobą. 
Gotowy doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.

Przed samym podaniem szaszłyków polewamy je przygotowanym wcześniej sosem winegret oraz syropem klonowym.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz