Dziś zapraszam na lekki i puszysty serniczek z truskawkami :)
Przepis jest jak zawsze nieskomplikowany więc nawet osoby, które nie czują się silne w słodkościach dadzą radę go zrobić ;)
Robiłam go już parę razy i wszyscy, Rodzina, znajomi i Panie z przedszkola Malutkiej byli zachwyceni i poprosili o przepis, więc chyba musi być dobry :D
Składniki:
- 45 g miękkiego masła,
- 10 g masła orzechowego (opcjonalnie),
- 200 g ulubionych ciasteczek,
- 450 g truskawek + kilkanaście do obłożenia boków tortownicy),
- 500 g mielonego sera (polecam waniliowy Mlekovity),
- 250 ml śmietany 36%,
- 30 g żelatyny,
- 7 łyżek zimnej wody,
- 120 ml wrzącej wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa + 300 ml wrzącej wody,
- 4 małe kosteczki czekolady + kilka kropel mleka
Ciasteczka najpierw kruszymy, dodajemy do nich miękkie masło oraz masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
Gotową masą wykładamy spód tortownicy - warto umieścić na dole blaszki papier do pieczenia by ciacho łatwiej wychodziło ; ) i wkładamy do lodówki by ładnie się schodziło.
W miseczce zalewamy żelatynę 7 łyżkami zimnej wody i odstawiamy.
Do drugiego naczynia wlewamy 300 ml wrzącej wody i rozpuszczamy w nim galaretkę, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, 450 g z nich miksujemy a resztę kroimy na pół i obkładamy boki tortownicy.
W międzyczasie zaczynamy miksować mielony ser. Dosypujemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy.
Następnie dolewamy sok z cytryny, śmietanę oraz zmiksowane truskawki.
Żelatynę zalewamy wrzącą wodą i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie ostrożnie dolewamy do sera cały czas miksując by nie powstały gluty ;)
Tak przygotowaną masę przelewamy delikatnie do tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretką zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto i nadal wstawiamy do lodówki - najlepiej ciasto zrobić wieczorem i schłodzić je przez całą noc w lodówce.
Przed podaniem sernika, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej 2 łyżeczki mleka i mieszamy by czekolada dokładnie się rozpuściła, a następnie dekorujemy nią ciasto :)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz