Podobno w tym tygodniu synoptycy zapowiadają falę upałów, które mają sięgać w Trójmieście nawet 35 stopni :)
Na letnią pogodę czekam z utęsknieniem, choć wiem, że nie wszyscy przepadają za takimi wysokimi temperaturami...
By łatwiej było nam znosić tak wysokie temperatury zapraszam Was na domowe lemoniady, które z łatwością przyrządzimy sami w domu :)
Lemoniada cytrynowo - truskawkowa
składniki (na ok. 4 - 5 litrów lemoniady)
- sok z 6 świeżych cytryn,
- 2 świeże cytryny pokrojone w plasterki,
- garść świeżej bazylii oraz mięty,
- cukier do smaku (ewentualnie miód),
- 10 sztuk świeżych truskawek,
- 2 szklanki kostek lodu,
- 4, 5 litry zimnej wody lub wody mineralnej
Plasterki z 2 cytryn układamy na dnie zbiorniczka.
Z pozostałych 6 cytryn wciskamy sok przelewamy do ułożonych na dnie cytryn.
Do małego rondelka wsypujemy kilka łyżek cukru (albo miodu), dorzucamy kilka listków mięty oraz bazylii, dolewamy 2 szklanki wody, gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie całość przelewamy do zbiorniczka na lemoniadę.
Zbiorniczek uzupełniamy pozostałymi 4 litrami zimnej wody i całość lekko mieszamy.
Na wierz odrzucamy pozostałe listki mięty, bazylii oraz dorzucamy kostki lodu.
Po pewnym czasie truskawki zaczynają puszczać sok i lemoniada leciutko barwi się na kolor czerwony ;)
Jeśli lemoniada okaże się zbyt kwaśna dodajemy więcej cukru lub miodu ^^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz