wtorek, 21 czerwca 2016

Domowe lemoniady part #1 czyli lemoniada cytrynowa z dodatkiem truskawek

Podobno w tym tygodniu synoptycy zapowiadają falę upałów, które mają sięgać w Trójmieście  nawet 35 stopni :)

Na letnią pogodę czekam z utęsknieniem, choć wiem, że nie wszyscy przepadają za takimi wysokimi temperaturami...

By łatwiej było nam znosić tak wysokie temperatury zapraszam Was na domowe lemoniady, które z łatwością przyrządzimy sami w domu :)



Lemoniada cytrynowo - truskawkowa
składniki (na ok. 4 - 5 litrów lemoniady)


- sok z 6 świeżych cytryn,

- 2 świeże cytryny pokrojone w plasterki,

- garść świeżej bazylii oraz mięty,

- cukier do smaku (ewentualnie miód),

- 10 sztuk świeżych truskawek,

- 2 szklanki kostek lodu,
- 4, 5 litry zimnej wody lub wody mineralnej



Plasterki z 2 cytryn układamy na dnie zbiorniczka.

Z pozostałych 6 cytryn wciskamy sok przelewamy do ułożonych na dnie cytryn.

Do małego rondelka wsypujemy kilka łyżek cukru (albo miodu), dorzucamy kilka listków mięty oraz bazylii, dolewamy 2 szklanki wody, gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie całość przelewamy do zbiorniczka na lemoniadę.

Zbiorniczek uzupełniamy pozostałymi 4 litrami zimnej wody i całość lekko mieszamy.

Na wierz odrzucamy pozostałe listki mięty, bazylii oraz dorzucamy kostki lodu.

Po pewnym czasie truskawki zaczynają puszczać sok i lemoniada leciutko barwi się na kolor czerwony ;)

Jeśli lemoniada okaże się zbyt kwaśna dodajemy więcej cukru lub miodu ^^





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz