sobota, 25 czerwca 2016

Domowe lemoniady part #2 czyli lemoniada z rabarbarem



Poznaliście już mój przepis na lemoniadę cytrynowo - truskawkową dlatego też, dziś zapraszam Was na drugą odsłonę orzeźwiających napoi, a dokładniej na lemoniadę cytrynowo - rabarbarową :)

Rabarbar uwielbiamy z Blondynem więc bez zastanowienia znalazł się w naszej lemoniadzie ;)



Lemoniada cytrynowa z dodatkiem rabarbaru 
(składniki na 1 spory dzbanek)

- 2 świeże cytryny,

- 1 spora łodyga rabarbaru,

- miód do smaku (u mnie akurat smakowy  truskawkowy ^^),

- kilka listków bazylii oraz mięty - bazylie można śmiało pominąć; )

- 2 litry zimnej wody lub wody mineralnej,


- kilka kostek lodu.


1 cytrynę kroimy na półplasterki i wrzucamy do dzbanka.

Z drugiej wciskamy sok i dolewamy do dzbanka.

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do cytryn wraz z ziołami (po umyciu można je lekko rozetrzeć rękoma by były bardziej aromatyczne).

Całość zalewamy zimną wodą i dodajemy miód wedle uznania i wstawiamy do lodówki by lemoniada dobrze się schodziła.

Przed podaniem  dodajemy kostki lodu ;)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz