Poznaliście już mój przepis na lemoniadę cytrynowo - truskawkową dlatego też, dziś zapraszam Was na drugą odsłonę orzeźwiających napoi, a dokładniej na lemoniadę cytrynowo - rabarbarową :)
Rabarbar uwielbiamy z Blondynem więc bez zastanowienia znalazł się w naszej lemoniadzie ;)
Lemoniada cytrynowa z dodatkiem rabarbaru
(składniki na 1 spory dzbanek)
- 2 świeże cytryny,
- 1 spora łodyga rabarbaru,
- miód do smaku (u mnie akurat smakowy truskawkowy ^^),
- kilka listków bazylii oraz mięty - bazylie można śmiało pominąć; )
- 2 litry zimnej wody lub wody mineralnej,
- kilka kostek lodu.
1 cytrynę kroimy na półplasterki i wrzucamy do dzbanka.
Z drugiej wciskamy sok i dolewamy do dzbanka.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do cytryn wraz z ziołami (po umyciu można je lekko rozetrzeć rękoma by były bardziej aromatyczne).
Całość zalewamy zimną wodą i dodajemy miód wedle uznania i wstawiamy do lodówki by lemoniada dobrze się schodziła.
Przed podaniem dodajemy kostki lodu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz