sobota, 19 listopada 2016

ORIENTALNA POTRAWKA Z KURCZAKA, CZYLI MOJA WERSJA CURRY ;)


Naszła mnie dziś ochota na coś orientalnego.... 

Nie zastanawiając się długo postanowiłam zrobić potrawkę z kurczaka, moją wersję curry z brązowym ryżem ;)

Przepis nie jest skomplikowany, a efekt jest wart chwili pracy :)
Goście moi byli zachwyceni :)



Składniki (na 4 porcję):

- 1 puszka mleczka kokosowego,

- 1 cukinia,

- 1 czerwona papryka,

- 500g kurczaka (u mnie podudzia, ale śmiało może być pierś z kurczaka),

- ok. 700g świeżego ananasa (możecie użyć z puszki),
 
- 1 mała marchewka,

- 1 cebula (u mnie czerwona),

- 1 papryczka chili,

- 2 ząbki czosnku,

- garść orzechów nerkowca,

- marynowane mini kukurydzę (opcjpnalnie),

- kawałeczek świeżego imbiru,

- 1 limonka,

-  sól i pieprz,

- pasta curry lub curry w proszku,

- mielony imbir,

- olej kokosowy lub zwykła oliwa z oliwek.




Wszystkie warzywa myjemy i kroimy niezbyt drobno.

Mięso myjemy, czyścimy i kroimy w cieńkie paseczki.

Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej orzechy nerkowca.

Gdy orzechy będą gotowe, na drugiej patelni zabieramy się za przygotowanie mięsa.

Na patelnię wsypujemy mielony imbir oraz curry by wydobyć z przypraw głębszy  aromat (przypraw nie żałujemy by danie było aromatyczne).

Dolewamy oliwę z oliwek, a następnie dorzucamy mięso, obtaczamy w przyprawach i smażymy przez chwilę.

Gdy mięso będzie gotowe to ściągamy je z patelni i dorzucamy na patelnię cebulę, papryczkę chili, świeży imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
 
Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy warzymya zaczynając od tych, które potrzebują dłuższego smażenia, czyli cukinię, marchew, potem paprykę oraz ananasa.
 
Całość smażymy, ale nie za długo by uzyskać efekt al dente, dokładamy mięso, chwilę smażymy, po czym dolewamy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie curry jeśli smak jest mało wyrazisty oraz sokiem z limonki.

Podajemy z ryżem.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz