czwartek, 17 listopada 2016

Wytrawne paluchy ;)

Wytrawne palychy z ciasta francuskiego z oliwkowym pesto, serem i szynką (czyli to co zawsze jest w lodówce) to moja propozycja na kolejną przystawkę :)

Zainspirowały mnie słodkie paluchy z czekoladą w jednej z pobliskich cukierni.... Choć przyznaję, że moje niestety nie są tak pięknie skręcone ;)

Jeśli macie niespodziewanych gości lub najdzie Was na ochota wykorzystanie składników, które zalegają Wam w lodówce :P



Składniki (na 8 paluchów) :

- 1 opak. ciasta francuskiego,

- kilka plasterków wędliny (może być wędzony boczek albo zwykła szynka),

- 150 g sera żółtego,

- 1 jajko,

- 0,5 słoiczka pesto (u mnie oliwkowe) lub innego serka lub smarowidła,

- sól i pieprz.


Płat ciasta francuskiego kroimy na 2 równe części. Jedną z nich dokładnie smarujemy pesto lub innym smarowidłem.

Żółty ser trzemy na tarce i częścią posypujemy połowę ciasta francuskiego z pesto.

Szynkę kroimy w paseczki i układamy na serze z pesto, po czym wysypujemy resztę sera, a całość przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego i dokładnie sklejamy brzegi roztrzepanym jajkiem.

Nadziane ciasto kroimy w 8 dość cieńkich paseczków.

Każdy z nich delikatnie skręcamy i układamy na blaszce w kilku centymetrowych odstępach (ciasto francuskie podczas pieczenia rozrośnie się).

Blachę z paluchami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż ciasto zarumieni się (ok. 20 - 25 minut).

Dodajemy na ciepło z ulubionym sosem :)

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz